Kebabas
KEBABAS– patiekalas, kurio pagrindinė sudedamoji dalis yra mėsa. Istoriškai kebabai paplitę tiek Islamo,
tiek kitose pasaulio virtuvėse. Kai kurios kebabų rūšys (pvz., doner kebab) paplito
visame pasaulyje kaip greito maisto virtuvės dalis. Iš turkiško doner kebabo išsivystė
keletas regioninių variantų. Tai arabiška šavarma ir graikiška gyros.
Iš pradžių kebabas reiškė tiesiog keptą mėsą, o grilyje keptai mėsai buvo vartojamas terminas "shiwa".
Tik Osmanų laikais turkiškas žodis "kebabas" ėmė reikšti praktiškai bet kokį termiškai apdorotą patiekalą,
kuriame pagrindinis produktas yra mėsa. Kebabų įvairovė yra nepaprastai didžiulė.
Pagal gamybos būdus visus kebabus galima skirstyti į keletą pagrindinių rūšių.
- KEBABAI ANT IEŠMO
Gaminant šiuos kebabus, mėsa pjaustoma nedideliais gabaliukais ir (neretai kartu su daržovėmis) maunama ant iešmų
ir kepama ant žarijų. Dažnoje vakarų kalboje žodis "kebabas" reiškia tik šią rūšį. Universaliausias ir labiausiai žinomas šio tipo kebabas yra "šiš" kebabas;
- MALTOS MĖSOS KEBABAI
Gaminant šiuos kebabus naudojama malta mėsa (kyima), kuri formuojama įvairiomis formomis ir kepama ant žarijų.
Dažnai kepimui naudojamas ir iešmas, ant kurio mėsos faršas yra apsukamas;
- TANDURE GAMINAMI KEBABAI
Ši rūšis, ypač paplitusi Azerbaidžane, Pakistane ir Indijoje. Tam naudojama speciali krosnis tanduras, kuriame kepami mėsos gabalai;
- TROŠKINTI KEBABAI
Šiai labai išskirtinei kebabų rūšiai naudojami keramikiniai indai, kuriuose sudėti produktai troškinami labai aukštoje temperatūroje;
- BESISUKANTYS KEBABAI: Naujausia kebabų rūšis, jai panaudotas automatiškai besisukantis iešmas, prie kurio lipdomi vis nauji mėsos gabalai, kepantys ant žarijų.
Iškepusi mėsa nupjaustoma plonais gabaliukais ir patiekiama perpjautoje duonoje, su daržovėmis ir padažu, įvyniota į lavašą ar kitaip;